The facade towards the park is partly concealed by the existing hedge, thereby decreasing the buildings presence and impact on the site. The ground flloor and garden is not visible. Tilting and angular roofplanes give movement to the composition with south-facing strips of windows along the gallery ramp for reflected light setting. 
 The separation of living and working in two rectangular buildings was the starting point for the overall design. These thereby divided the site into several zones of access. The connection between was developed from various walkways and bridges, to a long ramp serving as gallery. A concept of weaving the circulation created impractical angles within rooms, which was resolved by loosening up the building envelope to refuse compromising the internal spaces. 
 By weaving the circulation through the house, all major spaces are assembled along a single path extending from the private access road, through bedrooms, living areas, gallery and studio, to the garden and public park. The sequence of spaces also resemble the activities of the weaver throughout a day. Vertical bars resembling the warp of a loom as a recurring motive will tie it together conceptually, at any point either holding up the path or supporting it from below.
 The ground floor consists of private accomodation and the separate studio space, oriented to take advantage of daylight. Both have access to the back yard and a small terrace. The stair in the studio divides the weavers workspace fom teaching facilities, but with visual contact to the entrance. A spiral staircase leads to the first floor with kitchen, dining and living/gallery area. Views are provided over both the park and the back yard, and the gallery has large skylights overhead. 
 A single fllight of stairs provides access from the isolated studio building to the main house. Smaller tapestires can be displayed along the ramp, terminating in a main gallery and living space for larger ones. From the outside it is perceived as an “extermal” element of different material and angle from the rest of the house. 
 The backside of the building is sheltered by large trees and a high fence, allowing only an obscured view from the outside and complete privacy within the back yard. The walls shift at angles with the front facade, creating a “blocky” expression. This also responds to the plan of the adjacent row houses. 
 The threshold between the gallery and living accomodation is implied by a small change of level and a curtain wall. The thin vertical metal bars resemble the warp of a loom, subdividing the space. Exhibiting tapestries along the ramp and opening a small viewing niche halfway, combines it into both a path and a place. 
prev / next